Milyen bőrből készülnek a bőr pénztárcák

Ebben a posztban azt szeretnénk körbejárni, hogy milyen bőrből készülnek a bőr pénztárcák, amiket forgalmazunk.
Végig nézzük, milyen bőrök léteznek, és melyikből milyen pénztárcát érdemes csinálni.

Egy bőr minőségét több tényező befolyásolja. Ilyen például az

  • Állat fajtája
  • Az állat neme
  • Az állat tartása
  • A feldolgozás minősége
  • A feldolgozás típusa
  • A bőr hányadik hasítása
  • Az állat kora

Nézzük részletesen, mi befolyásolja egy bőr pénztárca alapanyagát.

 

Az állat fajtája.

A faji jellegből adódik, hogy mekkora a bőrfelület nagysága, a rostszerkezet rendezettsége, tömörsége, kémiai összetétele.
Vannak olyan állatok, amelyeknek a bőre alkalmasabb a bőripari termékek készítésére és vannak kevésbé alkalmasak. Ez nem azt jelenti, hogy a kevésbé alkalmasból nem lehet bármit elkészíteni, inkább azt jelenti, hogy a kész tárgy nem lesz egyrészről olyan szép másrészről nem lesz tartós.

A sertés bőr például egy kifejezetten gyenge minőségű alapanyag. Vékony, könnyen nyúlik, deformálódik. A sertésbőrből készült pénztárcák jellemzően az olcsóbb kategóriába tartoznak. Felhasználását tekintve jellemzően bélésként vagy fedőanyagként szokták alkalmazni.

A mi termékeink között nem található sertésbőrből készült pénztárca. A teljes kínálatunkat itt nézheted meg

A marhabőr az egyik leginkább alkalmazott típus a bőrgyártásban. Relatív olcsó mégis kiváló minőségű végtermék készíthető belőle. Az átlagos négyzetméter ár 8-15 forint között változik. Természetesen vannak ettől sokkal drágábbak is függően a gyártás minőségétől vagy éppen az állat nagyságától.

Vannak különleges bőrök is. Ilyen a vízibivaly bőr, amelyből például a Valentini termékek készülnek, ezeknek a négyzetméter ára körülbelül 15-20000 forint között mozog.
És persze ne feledkezzünk meg az exkluzív bőrökről sem, mint a kígyó vagy a krokodil, de ide lehet sorolnia python vagy bármely más kígyóbőrt is. Ezekből nagyon jó minőségű, de meglehetősen drága pénztárcákat szoktak készíteni.

 

Az állat neme

Általánosságban elmondható, hogy a hím állat bőre vastagabb, nagyobb, és kevésbé rugalmas, míg a nőstényé tömöttebb, és zsírosabb valamint sokkal rugalmasabb. A hím állat bőre sokkal alkalmasabb olyan tárgyak készítésére, mint az öv, ahol fontos, hogy egybefüggő nagy felületből lehessen kivágni a megfelelő hosszúságot, valamint sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért fontos a vastagság. A nőstények puha bőréből készülhetnek a pénztárcák vagy az irattartók.

 

Az állat tartása

Több szempont is szerepet játszhat, szabadon tartották-e az állatot vagy egy karámban. A szabadon tartott állat bőre sokkal rostozottabb. Mindazonáltal a szabadon tartott állatokbőrét rengeteg sérülés éri az életük alatt, ez döntően befolyásolhatja az adott bőr használhatóságát. Az, hogy melyik éghajlaton nevelkedett szintén fontos tényező, a mérsékelt égövön tartott állatok bőre a legértékesebb.

Az állat kora

Egy fiatal állat bőre sokkal rugalmasabb mint egyidősé, ez azért van mert sokkal több a nedvesség tartalma.

 

A feldolgozás minősége.

A nyersbőr kikészítése egy nagyon bonyolult dolog, ami az évszázadok alatt sokat változott. A mai technikák és kémiai anyagok, amik segítik a feldolgozás során a mestereket alkalmasak arra, hogy különlegesen jó minőséget állíthassanak elő. Csak néhány mondatban az alapvető lépésekről a teljesség igénye nélkül. A nyersbőrt cserzéssel tartósítják. Az állat bőre 3 rétegből áll. A felső réteg a felhám a középső az irha az alsó pedig egy zsíros réteg. A felsőt és az alsót sózással vagy egyéb vegyi anyagokkal lemaratják vagy leáztatják, ezzel megállítják a bomlási folyamatot és tartósítják a bőrt. A középső irha részt cserzéssel teszik feldolgozhatóvá.
A cserzésnek rengeteg módja van (növényi, króm, stb), ez a folyamat az, ami alapvetően meghatározza majd a bőr felhasználhatóságát és minőségét, amiben szintén nagyon fontos a mesteremberek tudása és tapasztalata.

 

Melyik hasítás

Egy átlagos marhabőr vastagsága körülbelül 1,2 centiméter. Ezt a vastagságot egy hatalmas gép segítségével több rétegre szeletelik. A legfelsó réteg a legértékesebb, ez jellemzően 1,2-1,5 mm vastagságú, a maradékot, ami még mindig egy kicsivel vastagabb mit 1 cm szintén több részre vágják attól függően, hogy milyen felhasználási területre szánja a tulajdonosa. Egy öv bőr például 2,8-3,5 mm vastagságú.

Bőr vágása
Bőr vágása

Ebből a néhány pontból is jól látszik, hogy milyen sok szempont van, ami befolyásolja, hogy milyen minőségű bőrből készülhet a pénztárcánk vagy a táskánk.

A pénztárcáink vagy marha vagy vízibivaly bőrből készülnek.

 

A feldolgozás típusa

A végső munkálatokkal lehet kialakítani azt a kinézetet, amivel a vásárló találkozni fog  a pénztárca vásárlása során.

Lakkbőr

A női pénztárcáink manapság legkedveltebb darabjai a lakkbőr pénztárcák. A lakkbőr egy különleges eljárással készül. A kezdeti lépések megegyeznek az általános kikészítési folyamattal, viszont a cserzéssel tartósított bőrt, egy eltérő végső kezelésnek vetik alá. A megfelelően cserzett és a lakkozáshoz előkészített bőrre egy különleges keveréket kennek, ami sűrű lenolajfirnászból és koromból készítik. A felkenés után hagyják megszáradni, majd lecsiszolják. Ezt a lépést többször is megismétlik. Amint megfelelően előkészítették a bőrt, felhordják rá a lakkréteget. Ezután szintén hagyják megszáradni a lakk réteget. Ezt a műveletet is addig ismétlik, amíg elérik a tökéletes minőséget.

Vízibivalybőr

A szarvasmarha rokona, jellemzően Kelet Indiában él, de meg lehet találni Vietnámban vagy Laoszban is. Bőre nagyon jó minőségű. Jellemzően pénztárcákat és táskákat szoktak belőle készíteni. A valentini pénztárcák minden esetben ebből a bőrből készülnek. Felülete fényes tapintásra kissé merev, de nagyon elegáns pénztárcák készülnek a felhasználásával.

Technikai információk:

A bőrök általában 1,2 mm vastagságúak, a hajtásnál véknyítottak. Minden pénztárca varrva van. A varrás előtt az összeállításnál ragasztást alkalmaznak. Bélésnek jellemzően a márka nevével ellátott selyem anyagot használnak.
A nyitást több módon lehet megoldani, ilyen lehet a:

  • patent
  • zipzár
  • csatos vagy másnéven keretes.
  • Mágnese zár

Minden pénztárca alkalmas hitelkártyák tárolására.
Aprópénztartó a design szerint opcionálisan elérhető.
Arról, hogy mi a különbség a valódi bőr és a rostbőr között ebben a posztunkban olvashatsz részletesen.

Bőr pénztárca tisztítása

A lakkbőr tisztítása:

Fontos, hogy a lakkbőrt ne kenjük be semmilyen vegyszerrel, mert könnyen lehet, hogy a vegyszer olyan maró hatású, ami könnyen tönkre teheti a lakkréteget.

A vízibivalybőr tisztítása:

Bőrápoló szerrel vagy nedves ruhával.

Az alábbi videóban részletesen bemutatják a bőrfeldolgozás lépéseit.

Reméljük egy kicsit könnyebbé tettük a választást. Egy minőségi valódi bőrből készült pénztárca évekig a társad lesz, ezért fontos, hogy jó döntést hozzál a választás során.

Milyen bőrből készülnek a bőr pénztárcák
Milyen bőrből készülnek a bőr pénztárcák

One thought on “Milyen bőrből készülnek a bőr pénztárcák

 1. Pingback: Milyen típusú női bőr pénztárcát válassz - Bőr termékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz + 8 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..