Mi a különbség a rostbőr és a valódi bőr között

Ebben a posztban azt járjuk körül, hogy mi az a préselt vagy rostbőr.

Mielőtt jobban kiveséznénk a témát, azt kell megjegyeznünk, hogy sokszor nem minden az, aminek látszik vagy aminek mondják.
Sajnos a mai napig látom, hogy eladnak olyan termékeket valódi bőr felirattal, ami nem valódi bőrből készült,hanem mondjuk rostbőrből. Innen jött az ötlet, hogy nézzük meg mi mit jelent pontosan, melyik kifejezés mit takar.

A köztudatban sok elnevezés kering: műbőr, textilbőr, rostbőr, ezek mind mind mást takarnak. Más technikával készülnek és más minőséget képviselnek.

Ebben a posztban főleg a rostbőrről szeretnénk egy kicsit bővebben beszélni, mégpedig azért, mert ez az az anyag, amit nem tudnak az emberek hova tenni. Megmutatom mi is ez pontosan, hogyan készül és mi a különbség a valódi és a rostbőr között.

Mi az a rostbőr

Szokás még préselt bőrnek, ragasztott bőrnek, ecco bőrnek vagy recycling bőrnek is nevezni.

Azokat a bőröket, amit már semmi másra nem lehet használni, ledarálják. Az őrleményt összekeverik valamilyen ragasztásra alkalmas anyaggal és az egészből egy folyékony masszát készítenek. Ezt a masszát szárítják, majd hengerelik. Ezzel el is készült a préselt bőr tábla.  Ezen a videón jól látható a folyamat. 1:30 körül lehet látni hogyan néz ki a keverék. 

Az elkészült táblát minőségtől függően további eljárásnak vetik még alá. Ha nem elég strapabíró az elkészült daráltbőr tábla, akkor a külső felületére műanyag réteget szoktak felhordni, amit szintén présgépek segítségével tömörítenek.

Természetesen hatalmas minőségbeli különbség van rostbőr és rostbőr között. Minden gyártó féltve őrzi a saját technológiáját. Ugyanúgy, ahogy egy kolbásznál is, mindegyik ugyanazzal a technikával készül, mégis mindnek más íze van.

Mit lehet rostbőrnek nevezni?

Az Uniós szabályozás elég egyértelműen fogalmaz. Csak olyan elnevezésben lehet használni a bőr szót, ahol az anyag minimum 50%-a bőr. Ez röviden annyit tesz, ha egy bőr termék legalább 50% tartalmaz darált bőrt, akkor rá lehet írni azt, hogy rostbőr.

Itt jegyeznénk meg egy nagyon fontos dolgot.

A VALÓDI BŐR MEGNEVEZÉSHEZ 100%-BAN BŐRNEK KELL LENNIE A TERMÉKNEK.

Mi értelme rostbőrt gyártani?

Több is. Egyrészről a négyzetméter ára sokkal alacsonyabb,mint a valódi bőrnek. Másrészt egy teljes felületén használható, hengerelt alapanyagból kell dolgozni. Nincs egyenetlen széle, nincs felületi hibája, ami a valódi bőrnél könnyen előfordulhat. Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a termelés.

Hogyan “marketingelik”  a rostbőrből készült termékeket?

Hajtott a kíváncsiság és tudni akartam, hogyan mutatják be a termékeiket a nagy multik, egyáltalán elmondják-e hogy miből készültek. Bementem pár plázába, olyanokba, ahol a nagy táskagyártók bemutató üzletei vannak. Azt kell mondjam, hogy bármelyik eladót kérdeztem, egyből korrektül elmondta:  a táskák préselt bőrből vagy rostbőrből vannak (mindegyik máshogy nevezi, de mind ugyanazt jelenti).

Körülbelül ennyiben ki is merült a korrekt tájékoztatás, ezután jött a szokásos marketing szöveg, ami már csak nyomokban tartalmazta az igazságot.

Lássuk mik azok az “előnyök” amiket kiemeltek.

  • Sokkal strapabíróbb, mint a valódi bőr
  • Azért fejlesztették ki ezt a típusú anyagot,hogy jobb minőséget tudjanak adni a vevőknek (jobbat, mintha valódi bőrből készült táskákat csinálnának).
  • Azért olyan drágák a termékek,mert sokkal drágább az alapanyag.
  • De a legszebb, legalábbis nekem ez tetszett a legjobban, hogy az azonos táskák közül, azért volt drágább a piros mint a többi, mert az a szín többe kerül.

Így, ahogy van az összes nettó baromság, és még akkor finom voltam nem akartam hazugságnak nevezni.

A rostbőr előállítási költsége töredéke egy jó minőségű bőrének. Nyilván nem azért fejlesztenek ki egy ilyen anyagot,hogy jobb minőségű legyen mint a valódi bőr, hanem azért, hogy olcsóbb legyen és könnyebben lehessen vele dolgozni. Az meg,hogy az egyik szín drágább, mint a másik nyilvánvalóan óriási nagy kamu, egyszerűen az a szín most a divat, így a pirosat drágábban el tudják adni, mint mondjuk a zöldet.

Mennyire tartós a rostbőr?

Nyilván erre kíváncsi mindenki a leginkább. Nos a válasz az, ha összehasonlítjuk a rostbőrt a műbörrel, akkor a rostbőrnek jobb a minősége. Köszönhető ez annak is, hogy a külső műanyag réteg elég jól megvédi a táskát a sérülésektől. Az egységes felületek, mint a táska eleje vagy az oldala nagyon sokáig megtartják a formájukat.

Más a helyzet az éleknél és a sarkoknál, ahol megtörik a felület. Mivel az anyagnak a darálás miatt nem olyan a rostszerkezete, mint a valódi bőrnek, ezért itt nagyon hamar meg fognak látszódni a használatból eredő sérülések. Az élek elkopnak és megtöredeznek. Ez nem olyan nagy probléma egy divattáskánál amit meg lehet venni 10-12000 forintért, de ha mondjuk 80-100 ezret kifizetünk egy táskáért, már nagyon más a helyzet.

Az idő mint fontos tényező. A bőrnek az idő kifejezetten jót tesz, ahogy öregszik úgy kerül egy gyönyörű patina a felületére. Minél idősebb, annál szebb. Ez abszolút nem mondható el sem a rostbőrről, sem a többi anyagról.

Gondolj bele,biztos te is találkoztál már olyan kabáttal vagy övvel,ami még valamelyik nagyszülőé volt, és még a mai napig használni lehet. Ez egészen biztosan nem mondható el egy rostbőrből készült termék esetén.

Reméljük tudtunk segíteni, abban, hogy kicsit jobban megértsétek, mi a különbség az elnevezések között.

Ha mégis inkább valódi bőr táskát szeretnétek vásárolni, akkor nézzétek meg:  mutatós női bőr táskáinkat.

 

Utóiratnak az egyik vevőnk szavai álljanak itt:

“Nem szeretem a rostbőr cuccokat,mert olyanok mintha halottak lennének, nem élnek mint egy valódi bőr táska.”

One thought on “Mi a különbség a rostbőr és a valódi bőr között

  1. Pingback: Férfi bőr öv, barna színben. 5990 Ft. Kiválló minőségű Olasz exportbőrből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..