Mi a különbség a rostbőr és a valódi bőr között

Ha valamihez hasonlítanom kellene a rostbőrt, akkor az talán az OSB lap lenne, hisz mindkettő hasonló technikával készül. Tulajdonképpen a rostbőrnek pont annyi köze van a valódi bőrhöz, mint az OSB lapnak a fához.

Sokszor a dolgok nem azok, aminek látszanak, vagy aminek mondják.
Sajnos a mai napig látom, hogy eladnak olyan termékeket valódi bőr felirattal, ami nem valódi bőrből készült, hanem mondjuk rostbőrből. Innen jött az ötlet, hogy nézzük meg mi mit jelent pontosan, melyik kifejezés mit takar.

A köztudatban sok elnevezés kering, amelyben szerepel a bőr szó, ilyenek például a műbőr, textilbőr, rostbőr, ecco bőr és még ki tudja mi minden. Valójában ezek az anyagok mindegyike más-más technikával készül, és más-más minőséget képvisel. Egyetlen dolog közös bennük, hogy egyik sem valódi marhabőr!

Ebben a posztban végig megyünk az elnevezéseken és röviden tömören összeszedjük azokat a főbb tulajdonságokat, amelyek érdekesek lehetnek. Először vesszük azokat, amelyeknek semmi köze nincs a valódi bőrhöz és utána azokat, amelyek nyomokban tartalmaznak bőrt.

Mi az a Műbőr

A műbőr talán a legrégebbi anyag, amit használni szoktak a valódi bőr helyettesítésére. A gyártás során leggyakrabban PVC-t, klórozott PVC-t, vagy PVC-vinilétert más néven kopolimert használnak. Lényegében full szintetikus anyag, amelynek semmi köze nincs a valódi bőrhöz. Ez a típus az, amit nagyon könnyen fel lehet ismerni, hiszen szinte mindenki találkozott már vele. Mind tapintásra, mind kinézetre könnyen azonosítható.

MEGNÉZEM A BŐR TERMÉKEKET

Az eredetileg kemény PVC-t lágyítóval teszik a műbőrgyártásra alkalmassá. Erre többnyire ftalátot használnak. A ftalátok szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. Ez a lassú párolgás az egészségre ártalmas lehet, ezért nem ajánlatos a használata! Bővebben a ftalátról

Mi az a textilbőr

A textilbőr gyakorlatilag a műbőr továbbfejlesztett változata. A gyártás során már nem PVC-t használnak, hanem egy úgynevezett PU habot, (igen csak egyetlen betű az eltérés így talán még egyértelműbb, hogy ugyanúgy műanyag alapanyagról van szó), de azért óriási a különbség a műbőrhöz képest. Elmondható, hogy minden textilbőr műbőr, de nem minden műbőr textilbőr.

Először is az elnevezés onnan ered, hogy a PU habot egy jellemzően textilből készült anyagra hordják fel. Maga a felhordás többféle képpen lehetséges, de a legelterjedtebb az, hogy a pigmentekkel színezett PU anyagot kenési eljárással, több rétegben viszik fel a hordozóanyagra.

Az előnye a műbőrrel szemben, hogy nem használnak Flatátot a gyártás során! A felső réteg légáteresztő, így sokkal természetesebb hatást kelt. Manapság olyan minőségű textilbőröket gyártanak, hogy még a sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereket is meg lehet vele téveszteni. 

Fontos, ha már műanyag alapanyagból készült terméket választunk, akkor mindenképpen valamilyen textilbőr legyen! Egyrészről sokkal tartósabb, másrészről és ez a fontosabb NEM TARTALMAZNAK FLATÁTOT.

Ezek voltak azok az anyagok, amelyek csak az elnevezésükben tartalmaznak bőrt. Most pedig nézzük azokat, amelyek legalább nyomokban tartalmaznak marhabőrt.

Mi az a rostbőr

Szokás még préselt bőrnek, ragasztott bőrnek, ecco bőrnek vagy recycling bőrnek is nevezni.

Azokat a bőröket, amit már semmi másra nem lehet használni, ledarálják. Az őrleményt összekeverik valamilyen ragasztásra alkalmas anyaggal és az egészből egy folyékony masszát készítenek. Ezt a masszát szárítják, majd hengerelik. Ezzel el is készült a préselt bőr tábla.  Ezen a videón jól látható a folyamat. 1:30 körül lehet látni, hogyan néz ki a keverék. 

Az elkészült táblát minőségtől függően további eljárásnak vetik még alá. Mivel az elkészült daráltbőr tábla még nem strapabíró, ezért a külső felületére különböző anyagokat szoktak felhordani. Ilyen lehet a műanyag vagy nagyon vékony sertésbőr. Ezeket az anyagokat vagy rá ragasztják a préselt táblára vagy rápréselik.

Természetesen hatalmas minőségbeli különbség van rostbőr és rostbőr között. Minden gyártó féltve őrzi a saját technológiáját. Ugyanúgy, ahogy egy kolbásznál is, mindegyik ugyanazzal a technikával készül, mégis mindnek más íze van.

Mit lehet rostbőrnek nevezni?

Az Uniós szabályozás elég egyértelműen fogalmaz. Csak olyan elnevezésben lehet használni a bőr szót, ahol az anyag minimum 50%-a bőr, ez alól a műbőr és a textilbőr kivétel, mivel ott egyértelműen utal a név az alapanyagra.

Ez röviden azt jelenti, ha egy bőr termék legalább 50%-ban tartalmaz darált bőrt, akkor rá lehet írni azt, hogy rostbőr. Ezt használják ki a gyártók és adnak olyan elnevezéseket a termékeiknek, mint ROSTBŐR, ECCO BŐR, PRÉSELT BŐR, RECYLING BŐR és még ki tudja, milyen fantázia nevet találnak ki. A lényeg az, hogy szerepeljen benne a bőr szó, ezáltal meg lehessen téveszteni a vevőt!

Mi értelme rostbőrt gyártani?

Több is. Egyrészről a négyzetméter ára sokkal alacsonyabb, mint a valódi bőrnek. Másrészt egy teljes felületén használható, hengerelt alapanyagból kell dolgozni. Nincs egyenetlen széle, nincs felületi hibája, ami a valódi bőrnél könnyen előfordulhat. Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a termelés.

Hogyan “marketingelik”  a rostbőrből készült termékeket?

Hajtott a kíváncsiság és tudni akartam, hogyan mutatják be a termékeiket a nagy multik, egyáltalán elmondják-e hogy miből készültek. Bementem pár plázába, olyanokba, ahol a nagy táskagyártók bemutató üzletei vannak. Azt kell mondjam, hogy bármelyik eladót kérdeztem, egyből korrektül elmondta:  a táskák préselt bőrből vagy rostbőrből vannak (mindegyik máshogy nevezi, de mind ugyanazt jelenti).

Körülbelül ennyiben ki is merült a korrekt tájékoztatás, ezután jött a szokásos marketing szöveg, ami már csak nyomokban tartalmazta az igazságot.

Lássuk melyek azok az “előnyök” amiket kiemeltek.

 • Sokkal strapabíróbb, mint a valódi bőr
 • Azért fejlesztették ki ezt az anyagot, hogy jobb minőséget tudjanak adni a vevőknek (jobbat, mintha valódi bőrből készült táskákat csinálnának).
 • Azért olyan drágák a termékek, mert sokkal drágább az alapanyag.
 • De a legszebb, legalábbis nekem ez tetszett a legjobban, hogy az azonos táskák közül, azért volt drágább a piros mint a többi, mert annak a színnek az előállítása többe kerül.

Így, ahogy van az összes nettó baromság, és még akkor finom voltam nem akartam hazugságnak nevezni.

A rostbőr előállítási költsége töredéke a jó minőségű bőrnek. Nyilván nem azért fejlesztenek ki egy ilyen anyagot,hogy jobb minőségű legyen mint a valódi bőr, hanem azért, hogy olcsóbb legyen és könnyebben lehessen vele dolgozni. Az meg, hogy az egyik szín drágább, mint a másik nyilvánvalóan óriási nagy kamu, egyszerűen az a szín most a divat, így a pirosat drágábban el tudják adni, mint mondjuk a zöldet.

Mennyire tartós a rostbőr?

Nyilván erre kíváncsi mindenki a leginkább. Nos a válasz az:

Ha a rostbőrt a műbörrel hasonlítjuk össze, akkor a rostbőrnek jobb a minősége.

Ha a rostbőrt a textilbőrrel hasonlítjuk össze, akkor MEGLEPŐ, DE SOKKAL JOBB MINŐSÉGŰ LESZ A TEXTILBŐR MINT A ROSTBŐR!! Erről bővebben egy másik posztban fogok írni.

Ha bármelyiket összehasonlítjuk a valódi bőrrel, akkor nyílvánvalóan a valódi bőr lesz a nyerő, mind minőségre, mind tartósságra.

Ez hogy lehetséges?

Először is nézzük meg mi a baj a rostbőrrel. Azáltal, hogy ledarálják a bőrt a természetes rostok hosszúsága drasztikusan lecsökken. 

A külső műanyag vagy bőr réteg az egységes felületeken elég jól megvédi a táskát a sérülésektől. Ilyen például a táska eleje vagy az oldala.

Más a helyzet az éleknél a sarkoknál vagyis minden vágási felületnél. Ezeken a részeken nincs meg a külső védelem, ezért van az, hogy nagyon hamar meg fognak látszódni a használatból eredő sérülések. Az élek elkopnak és megtöredeznek. 

Ez nem olyan nagy probléma egy divattáskánál, amit meg lehet venni 10-12000 forintért, de ha mondjuk 180000-350000-et kifizet valaki egy “márkás” darabért, már nagyon más a helyzet.

Ha valamihez hasonlítani kellene a rostbőröket, akkor az az OSB lap lenne, Ha valaki ismeri az OSB lapokat, akkor pontosan tudja,  hogy az éleknél kezd el megbomlani a felületük. A rostbőrnek pont annyi köze van a valódi bőrhöz, mint az OSB lapnak a fához!

MEGNÉZEM A BŐR TERMÉKEKET

Az idő mint fontos tényező.

A bőrnek az idő kifejezetten jót tesz, ahogy öregszik úgy kerül egy gyönyörű patina a felületére. Minél idősebb, annál szebb. Ez abszolút nem mondható el sem a rostbőrről, sem a többi anyagról (már csak azért sem mert ezeknak a külső felülete jellemzően műanyag).

Gondoljon bele,biztos Ön is találkozott már olyan kabáttal vagy övvel,ami még valamelyik nagyszülőé volt, és még a mai napig használni lehet. Nos az Ön unokája egészen biztosan nem fogja használni az Ön préseltbőr táskáját 50 év múlva.

Reméljük tudtunk segíteni, abban, hogy kicsit jobban megértsétek, mi a különbség az elnevezések között.

Ha mégis inkább valódi bőr táskát szeretnétek vásárolni, akkor nézzétek meg:  mutatós női bőr táskáinkat.

Az a legvicesebb az egészben, hogy a textilbőrből készült termékek, hiába tartalmaznak 0%-ban bőrt mégis sokkal jobban hasonlítanak mind tapintásra mind kinézetre a  valódi bőrre, mint a rostbőrből készült termékek.

6 thoughts on “Mi a különbség a rostbőr és a valódi bőr között

 1. Takács János says:

  Tök jó, hogy megismertük az alternatívákat, de a lényegre ez a sok technikai leírás sem adott választ! Hogyan különböztessem meg ezeket, az igazi bőrtől?

  • karelia.hu says:

   Kedves János
   A kérdés sokkal bonyolultabb, mint amilyennek tűnik. Elsőre azt kell mondanom, hogy a mai technikával már olyan minőségű utánzatokat tudnak készíteni, hogy a tapasztaltabb szakembereket is meg tudják vele téveszteni (természetesen csak a késztermék esetében).
   Van egy pár olyan jel azért, amire érdemes figgelni.
   1 Amennyiben olyan termékről beszélünk, ami a bőr felső rétegéből készült (Full grain), akkor ott látszik a bőr eredeti barka szerkezete. Amennyiben, ez nagyon szabályos szinte mértani pontosságú, akkor tuti, hogy hamisítvány, mivel a természetben ez mindig kesze-kusza.
   Ráadásul, ezeket a termékeket nagyon-nagyon drágán szokták árulni, mert ez a bőr alapanyag baromi drága.
   2 Amennyiben automata övet szeretne vásárolni, akkor el kell, keserítsem, azok minden esetben gagyi termékek lesznek. Egy ilyen öv szerkezete úgy néz ki, hogy alul van egy műanyag réteg, középen egy préselt rész, ami jó esetben bőr hulladékból készült, rosszabb esetben valami papír darálék, a legfelső réteg valóban bőr, de csak egy k.b 0.2 mm vékony nyúlós rossz minőségi maradék anyag van rákasírozva az alsóbb rétegekre. Ezért van, hogy pár hét esetleg 2-3 hónap után megtörik és használhatatlan lesz.
   3 Amennyiben van lehetőség, az anyag hátoldalát megtekinteni, akkor azért abból rögtön rá lehet jönni, hogy valódi bőr-e vagy textilbőr, de erre ritkán van lehetőség. Amit tudok ajánlani, hogy próbálja meg a varrásnál a visszahajtott résznél, ott esetleg meg fel lehet egy picit hajtani és ott le lehet ellenőrizni, de ez csak nagyon ritkán működik, mert álltalában minimális részt hagynak meg.
   4 Szag alapján, ez talán az egyik legismertebb ellenőrzési módszer, de ez közel sem 100%-os. Egyrészről lehet olyan sprayket kapni, amivel befújva bőr illata lesz egy terméknek, másrészről viszont, nem minden esetben lehet a valódi bőr szagát sem érezni. Ez függ a cserzéstől az állat fajtájától és még rengeteg mindentől.

   Lehet ez a válasz nem volt túl nagy segítség, de sajnos tényleg nincs olyan egyszerű módszer, amit a már késztermék esetén javasolni tudnék. Sajnos a márkás termékek sem kivételek ez alól. Akár a több 100.000 Forintos táskák is készülhetnek textilbőrből vagy préselt bőrből, de hívják ezeket ECCO bőrnek meg még ki tudja minek.

   Üdvözlettel
   Gyuró Attila
   Termékmanager

  • karelia.hu says:

   Kedves Uram!

   Igazából fogalmam sincs.
   Az a helyzet, hogy olyan sok megtévesztő nevet használnak a “nem valódi bőrt” forgalmazó cégek, hogy nem lehet már figyelemmel kisérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .